Co na chleba, když nemůžete anebo nechcete máslo? Pomazánky!

Snídaně by měla zajišťovat rozjezd do nového dne, dodat dostatek energie a živin pro několik hodin. Chléb zajišťuje sacharidy, pomazánky bílkoviny, máslo tuky a zelenina vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Skvělou obměnou namísto másla anebo náhradou pro ty, kteří jsou alergičtí na kravské mléko jsou potom pomazánky.  Nechte se inspirovat následujícími rychlovkami.

Ořechová pomazánka

Nakrájíme cibuli na kostičky, vložíme ji do misky a zalijeme 30 ml panenského olivového oleje (můžeme použít olivový olej, ve kterém jsou naložená sušená rajčata). Necháme půl hodiny odpočívat a do mixéru vložíme 200 g vlašských ořechů. Ořechy dobře rozmixujeme, přidáme cibuli s olejem a 8 sušených rajčat naložených v oleji (pokud použijeme nenakládaná sušená rajčata, necháme je nejprve v teplé vodě změknout) a rozmixujeme společně, osolíme a vmícháme sekanou petrželku a lžíci citrónové šťávy.

Vajíčková pomazánka

Uvaříme 6 vajec natvrdo, oloupeme je, žloutky rozmačkáme v misce vidličkou s půl lžičkou bylinkové soli a lžičkou Starodávné hořčice (je to hrubozrnná hořčice, prodává ji Country Life). Bílky jemně nasekáme a přidáme do mísy. Vmícháme 6 lžic rostlinné majonézy nebo domácí žloutkové majonézy, posekanou petrželku a 6 nadrobno nakrájených ředkviček. Podáváme na kváskovém chlebu.

Cizrnová pomazánka

Do mixéru vložíme 200 g vařené cizrny (můžeme použít i tu z plechovky), 100 g černých oliv, dvě lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citrónu, dvě lžíce panenského olivového oleje, jednu cibuli předem osmahnutou dozlatova na lžíci oleje, dva stroužky česneku, rovnou lžičku černé vikingské soli s mořskou řasou (nebo himálajské růžové soli), čtyři lžíce čerstvých bylinek (petrželky, dobromysli, jarních lístků kopřiv, kontryhele, popence nebo bršlice) a rozmixujeme dohladka. Podáváme na semínkovém kváskovém chlebu.

Zeleninová pomazánka

Na jemno nastrouháme 150 g syrového celeru, 100 g syrové mrkve, 100 g přírodního tofu a promícháme je s jednou nadrobno nakrájenou cibulí, solí, 4 lžícemi lahůdkového droždí, 60 g rostlinné majonézy, lžící citrónové šťávy a svazkem nasekané petrželky. Podáváme na celozrnném pečivu.

Pomazánka z červené čočky

Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme tři stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 najemno nastrouhané mrkve a deset minut zvolna opékáme na mírném ohni. Přidáme špetku sušené citrónové kůry, 150 g propláchnuté červené čočky a zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody. Osolíme, dusíme odkryté 30 minut, dokud se voda neodpaří a odstavíme. Vmícháme 200 g cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, lžíci citrónové šťávy a čerstvou bazalku. Necháme vychladnout a natíráme na semínkový chleba.

Kvasnicová pomazánka

Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 100 g čerstvých kvasnic a necháme je nejprve zcela rozpustit a poté zase zhoustnout. Vmícháme 20 g strouhanky (nebo jahelných vloček) předem namočené ve 100 ml rostlinného (rýžového nebo ovesného) mléka, a dvě rozšlehaná vejce. Osolíme, opepříme a na mírném plameni mícháme, dokud pomazánka neztuhne. Odstavíme a vmícháme lžíci hořčice a sekanou petrželku.

Sladká oříšková pomazánka

Tuhle sladkou, ale zdravou pomazánku můžete natírat na pečivo, na palačinky nebo na lívanečky, použít ji jako krém do dortů a košíčků. Je výborná.
100 g lískových oříšků opražíme nasucho na pánvi a v utěrce odrhneme slupky. Oříšky zbavené slupky umeleme nebo nadrobno nadrtíme v mixéru. 100 g jahelných vloček zalijeme 250 ml vroucí vody, zamícháme a necháme 15 minut nabobtnat. Do mixéru vložíme oříšky, jahelné vločky, 80 g medu, půl lžičky mleté vanilky, polévkovou lžíci citrónové šťávy, 50 ml ovesné smetany a dvě lžíce kvalitního kakaa. Rozmixujeme dohladka a dáme vychladit.