Snídaně by měla být základem dne – dodat energii, živiny i vlákninu. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít máslo, připravte si místo něj jednu z našich inspirativních pomazánek. Jsou vhodné pro alergiky, vegany i všechny, kdo hledají změnu a zdravou alternativu.
Inspirace na rychlé a zdravé pomazánky
1. Ořechová pomazánka
- 1 cibule
- 30 ml panenského olivového oleje (ideálně z rajčat v oleji)
- 200 g vlašských ořechů
- 8 sušených rajčat naložených v oleji
- petrželka
- lžíce citrónové šťávy
- sůl
Postup: Nakrájejte cibuli a zalijte ji olejem, nechte půl hodiny odležet. Ořechy rozmixujte, přidejte cibuli s olejem a sušená rajčata. Vše rozmixujte, osolte, přidejte petrželku a citrónovou šťávu.
2. Vajíčková pomazánka
- 6 vajec natvrdo
- půl lžičky bylinkové soli
- lžička hrubozrnné hořčice
- 6 lžic rostlinné nebo domácí majonézy
- 6 ředkviček
- petrželka
Postup: Žloutky rozmačkejte s kořením a hořčicí, bílky nasekejte. Vmíchejte majonézu, petrželku a ředkvičky. Podávejte na kváskovém chlebu.
3. Cizrnová pomazánka
- 200 g vařené cizrny
- 100 g černých oliv
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule (osmažená dozlatova)
- 2 stroužky česneku
- lžička černé vikingské soli nebo himálajské soli
- 4 lžíce čerstvých bylinek
Postup: Vše rozmixujte dohladka a natírejte na semínkový kváskový chléb.
4. Zeleninová pomazánka
- 150 g syrového celeru
- 100 g syrové mrkve
- 100 g přírodního tofu
- 1 cibule
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- 60 g rostlinné majonézy
- lžíce citrónové šťávy
- svazek petrželky
- sůl
Postup: Vše nastrouhejte, smíchejte a natírejte na celozrnné pečivo.
5. Pomazánka z červené čočky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- špetka sušené citrónové kůry
- 150 g červené čočky
- 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 200 g cherry rajčat
- lžíce citrónové šťávy
- čerstvá bazalka
- sůl
- olej
Postup: Cibuli, česnek a mrkev orestujte, přidejte čočku a vývar, vařte do měkka. Vmíchejte rajčata, citron, bazalku, nechte vychladnout a natírejte na semínkový chléb.
6. Kvasnicová pomazánka
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 100 g čerstvých kvasnic
- 20 g strouhanky nebo jahelných vloček
- 100 ml rostlinného mléka
- 2 vejce
- lžíce hořčice
- petrželka
- sůl, pepř
Postup: Cibuli orestujte, přidejte kvasnice, poté strouhanku namočenou v mléce a vejce, dochuťte hořčicí a petrželkou, podávejte s pečivem.
7. Sladká oříšková pomazánka
- 100 g lískových oříšků
- 100 g jahelných vloček
- 250 ml vroucí vody
- 80 g medu
- půl lžičky vanilky
- lžíce citrónové šťávy
- 50 ml ovesné smetany
- 2 lžíce kvalitního kakaa
Postup: Oříšky opražte a oloupejte, jahelné vločky namočte, vše rozmixujte s ostatními ingrediencemi, vychlaďte. Výborné na pečivo, palačinky nebo jako krém do dortů.
Závěr
Vyzkoušejte některý z těchto receptů na zdravé pomazánky a objevte nové chutě bez másla. Jsou plné bílkovin, vitamínů, rostlinných tuků a vlákniny, navíc snadné na přípravu. Skvělá volba nejen pro snídani!