Co na chleba, když nemůžete nebo nechcete máslo? Vyzkoušejte pomazánky!

Snídaně by měla být základem dne – dodat energii, živiny i vlákninu. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít máslo, připravte si místo něj jednu z našich inspirativních pomazánek. Jsou vhodné pro alergiky, vegany i všechny, kdo hledají změnu a zdravou alternativu.

Pomazánka

Inspirace na rychlé a zdravé pomazánky

1. Ořechová pomazánka

  • 1 cibule
  • 30 ml panenského olivového oleje (ideálně z rajčat v oleji)
  • 200 g vlašských ořechů
  • 8 sušených rajčat naložených v oleji
  • petrželka
  • lžíce citrónové šťávy
  • sůl

Postup: Nakrájejte cibuli a zalijte ji olejem, nechte půl hodiny odležet. Ořechy rozmixujte, přidejte cibuli s olejem a sušená rajčata. Vše rozmixujte, osolte, přidejte petrželku a citrónovou šťávu.

2. Vajíčková pomazánka

  • 6 vajec natvrdo
  • půl lžičky bylinkové soli
  • lžička hrubozrnné hořčice
  • 6 lžic rostlinné nebo domácí majonézy
  • 6 ředkviček
  • petrželka

Postup: Žloutky rozmačkejte s kořením a hořčicí, bílky nasekejte. Vmíchejte majonézu, petrželku a ředkvičky. Podávejte na kváskovém chlebu.

3. Cizrnová pomazánka

  • 200 g vařené cizrny
  • 100 g černých oliv
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 cibule (osmažená dozlatova)
  • 2 stroužky česneku
  • lžička černé vikingské soli nebo himálajské soli
  • 4 lžíce čerstvých bylinek

Postup: Vše rozmixujte dohladka a natírejte na semínkový kváskový chléb.

4. Zeleninová pomazánka

  • 150 g syrového celeru
  • 100 g syrové mrkve
  • 100 g přírodního tofu
  • 1 cibule
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 60 g rostlinné majonézy
  • lžíce citrónové šťávy
  • svazek petrželky
  • sůl

Postup: Vše nastrouhejte, smíchejte a natírejte na celozrnné pečivo.

5. Pomazánka z červené čočky

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • špetka sušené citrónové kůry
  • 150 g červené čočky
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 g cherry rajčat
  • lžíce citrónové šťávy
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • olej

Postup: Cibuli, česnek a mrkev orestujte, přidejte čočku a vývar, vařte do měkka. Vmíchejte rajčata, citron, bazalku, nechte vychladnout a natírejte na semínkový chléb.

6. Kvasnicová pomazánka

  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g čerstvých kvasnic
  • 20 g strouhanky nebo jahelných vloček
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 2 vejce
  • lžíce hořčice
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup: Cibuli orestujte, přidejte kvasnice, poté strouhanku namočenou v mléce a vejce, dochuťte hořčicí a petrželkou, podávejte s pečivem.

7. Sladká oříšková pomazánka

  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g jahelných vloček
  • 250 ml vroucí vody
  • 80 g medu
  • půl lžičky vanilky
  • lžíce citrónové šťávy
  • 50 ml ovesné smetany
  • 2 lžíce kvalitního kakaa

Postup: Oříšky opražte a oloupejte, jahelné vločky namočte, vše rozmixujte s ostatními ingrediencemi, vychlaďte. Výborné na pečivo, palačinky nebo jako krém do dortů.

Závěr

Vyzkoušejte některý z těchto receptů na zdravé pomazánky a objevte nové chutě bez másla. Jsou plné bílkovin, vitamínů, rostlinných tuků a vlákniny, navíc snadné na přípravu. Skvělá volba nejen pro snídani!