5 cviků jógy pro krásné bříško

Tuk na břiše umí být častokrát velmi nepoddajný. V podstatě, ze všech tělesných partií, se nejhůře formuje právě tato oblast. Kromě toho, štíhlé břicho s sebou přináší i nezanedbatelné zdravotní přínosy. Jde v podstatě o nejnebezpečnější místo pro ukládání tuku. Proto bude pro vás velkým přínosem, když se ho dokážete zbavit.

Břišní tuk totiž úzce souvisí s cukrovkou typu 2, inzulínovou rezistencí, nemocemi srdce a některými druhy rakoviny. Existuje několik sérii cvičení zaměřených na formování břicha. Nicméně, jóga patří mezi nejefektivnější z nich. Samotná však nestačí. Až 70 % úspěchu spočívá především ve stravě. 

Provádějte sérií cviků pravidelně každý den, minimálně však alespoň 3 až 5 dní v týdnu s ne delším než 1 denním odstupem. Cvičit můžete v kteroukoli denní hodinu, ale pro lepší výsledek při zrychlování metabolismu se doporučuje provádět ráno.

1) Poloha kobry (Bhujangasana)

Lehněte se na břicho s nohama nataženýma a dlaněmi na podlaze v úrovni ramen. Brada a všechny prsty na nohou ať se dotýkají podlahy. Pomalu se nadechněte a zvedněte hrudník tak, že ho zakloníte směrem dozadu, dokud to půjde. V této poloze, podobné kobře setrvejte 15 až 30 sekund.
Pomalu vydechněte a s výdechem se vraťte tělo do výchozí polohy. Opakujte 5 krát s 15ti vteřinovou pauzou mezi cviky.

 

2) Poloha misky (Dhanurasana) 

Začněte vleže na břiše s nataženýma nohama a rukama po stranách těla. Pokrčte nohy v kolenou a rukama se snažte zachytit buď kolena, nebo kotníky nohou. Nadechněte se, zvedněte hlavu vzhůru a začněte ji zaklánět dozadu. Nohy se snažte zvednout tak vysoko, jak to jen půjde. Pokuste se udržet tuto pozici 15 až 30 sekund. Během toho normálně dýchejte. Pak se během výdechu vracejte do původní polohy.  Opakujte tento cvik 5 krát. Mezi cviky relaxujte přibližně 15 sekund. Na to, abyste plně využili její potenciál, se houpejte směrem dopředu a dozadu, aby se promasírovala oblast břicha.


 

3) Poloha loďky (Naukasana)

Lehněte si na záda s nataženýma nohama u sebe, ruce mějte vedle těla, dlaně směřují dolů. Během nádechu začněte zvedat nohy. Držte je ale stále vyrovnané (nekrčte je v kolenou). Špičky chodidel natáhněte směrem vpřed a nohy se snažte zvednout tak vysoko, jak se bude dát. Začněte zvedat i hlavu, záda a ruce. Ruce by měly být natažené, směřovat do oblasti kolen a s tělem svírat úhel přibližně 45˚ (rovnoběžné s podlahou). Dýchejte normálně a udržte tuto polohu 15 sekund. S výdechem se vraťte do výchozí polohy. Opakujte 5 krát s 15 sekundovými přestávkami mezi jednotlivými cviky. 


 


4)  Poloha desky (Kumbhakyasana) 

Začněte z polohy, při které máte dlaně na zemi pod rameny a kolena pod bedry. Zahněte prsty na nohou pod sebe a nohy postupnými kroky narovnejte dozadu. Při nádechu se dívejte dolů na své dlaně. Vaše záda a krk by měly tvořit rovnou přímku. Zatáhněte břicho. Dlaně se celé dotýkají podlahy, s prsty mírně od sebe. Udržte tuto polohu 15 až 30 sekund, pro lepší výsledek zkuste udržet tak dlouho, jak to půjde. Vydechněte a jděte zpět dolů do kolen. Opakujte cvik 5 krát s 15 sekundovými přestávkami mezi cvičeními.


 

 

5) Poloha uvolňování větrů (Pavanamukthasana) 

Lehněte si na záda s nataženýma nohama a rukama u těla. Paty by se měly vzájemně dotýkat. S výdechem pokrčte kolena a pomalu nohy přitáhněte k hrudníku. Stehna by měla na hruď vyvíjet tlak.
Kolena držte pevně v pozici tím, že si je zafixujete objetím rukama. Při pokračujícím výdechu zvedněte hlavu a přitáhněte ji k nohám tak, aby se brada dotýkala kolen. Držte pozici 60 a ž 90 sekund. Během toho zhluboka dýchejte. Pak pomalu vydechujte a uvolněte kolena. Postupně se vraťte do výchozí polohy. Opakujte cvik 5 krát s 15 sekundovými relaxačními přestávkami.