Co dělá potravina se střevní mikroflorou

Výzkumníci sledovali, co potravina dělá se střevní mikroflórou, která zodpovídá za imunitu, obezitu a také za psychiku. Ve střevech totiž sídlí stamiliardy bakterií, které ovlivňují tělesnou i duševní kondici. Potrava je tedy jedním z rozhodujících faktorů, zda bude člověk zdravý, nebo mu naopak hrozí alergie, ekzémy, deprese, cukrovka či Crohnova choroba.

Výsledky, jež tým brněnských vědců získal, jsou podle nich v některých případech alarmující a potvrzují obavy o kvalitu potravin, které většina lidí konzumuje. 

Většina zákazníků supermarketů jí supermarketový junk, tj. dovozové, nelokální a konvenční potraviny. Testy ukázaly, že 

  • rohlík, hamburger, chipsy nebo makový závin, pokud obsahují konzervanty, mohou výrazně potlačovat množení vybraných přátelských bakterií
  • okurka ze Španělska vykazovala desetkrát nižší počty přátelských bakterií než okurka domácí
  • rizikové jsou některé typy trvanlivých majonézových salátů, které kvůli vysokému obsahu konzervantů budou konzervovat nejen salát, ale i střevní obsah konzumenta
  • nebezpečné jsou sladkosti, kolové nápoje spolehlivě likvidují všechny vybrané přátelské bakterie
Základem zdravého jedení jsou skutečné potraviny, ideálně ty lokální, sezónní a nejvyšší (tedy bio) kvality. Proto u každého nákupu sledujte složení!