Nasycené tuky srdci opravdu nevadí... pokud nejsou průmyslově zpracované

Největší a nejlepší studie, které zkoumaly účinky konzumace nasycených tuků na kardiovaskulární onemocnění, nezjistily žádnou spojitost. Byl to prostě jen mýtus. Bohužel hlavní zdravotnické organizace nejsou ochotné připustit, že se mýlí, nemají zájem změnit svůj názor, a i nadále propagují staré mýty o prospěšnosti nízkotučné diety. Mýtus kolem škodlivosti nasycených tuků tak nebyl prokázán v minulosti a nebude prokázán ani v budoucnosti, protože je celá tato teorie založena na naprosto chybných základech.

Studie, které zkoumaly vliv nízkotučné diety na riziko kardiovaskulárních chorob a smrti, naznačují, že náhrada nasycených tuků průmyslově vyráběnými rostlinnými oleji dokonce zvyšuje jak riziko infarktu myokardu, tak riziko smrti.

Konzumace nasycených tuků mírně zvyšuje hladinu LDL v krvi, současně mění také malé denzní LDL částice na větší, méně rizikové z hlediska kardiovaskulárních chorob. Konzumace nasycených tuků tak paradoxně snižuje riziko chorob srdce a cév.

Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků jsou také velmi zdravé a obsahují řadu důležitých živin. Je ale nutné jíst pouze kvalitní průmyslově nezpracované potraviny, jako jsou například maso z dobytka chovaného volně v přírodě, mléko od krav, které se živí převážně pastvou ve volné přírodě, hořká čokoláda nebo kokosové ořechy.

Opravdu škodlivé tuky jsou uměle vyráběné trans mastné tuky a průmyslově zpracované rostlinné oleje, které jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny.

Zdravotnické organizace utratily obrovské částky peněz za výzkum při hledání spojitosti mezi nasycenými tuky a kardiovaskulárními chorobami. Navzdory utraceným miliardám a desítkám let zkoumání se tisícům odborníků stále nepodařilo potvrdit, že nasycené tuky zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob a jsou zdraví škodlivé.