Nezdravosti ve výživě

Zatímco odborníci živili protitukovou hysterii, praktici z terénu doporučovali jíst nejkvalitnější potraviny a vyhýbat se vysoce průmyslově upravovaným produktům, zbytečným aditivům a reziduím agrochemikálií. A měli pravdu.

Dnes už i většina odborníků doporučuje upřednostňovat skutečné potraviny. Ale pozor, neznamená to, že vše, co se označuje jako zdravé a co najdete na pultech v obchodě se zdravou výživou, skutečně prospívá. 

Kterým „zdravým produktům“ se vyhnout?

Křupky a instantních kaše

Extrudáty jsou nejrůznější obiloviny zpracované za použití vysokých teplot a tlaku. Mohou mít například podobu křehkých plátků. Mají vysoký glykemický index, jsou obvykle naprosto nechutné a v podstatě nemají výživovou hodnotu. Tělu dodávají jen cukry. Obzvláště pro lidi s cukrovkou nebo s nadváhou by měly být naprosté tabu.

Sójové produkty

Sójové produkty jsou až na vzácné výjimky těžce stravitelné a přinášejí spíše rizika než zdravotní profit. Mohou být ve formě jogurtů, různých dezertů, v podobě mouky. Obvykle jde o potraviny cílené na vegetariány a vegany od zmrzlin až po salámy. Jinak je to v případě fermentované sóji, která našemu zdraví prospívá a která může mít podobu kvalitní miso pasty, tradiční sójové omáčky nebo sýrů tempeh a natto.

Sušené mléko

Sušená mléka mohou obsahovat rekordní množství trans tuků. Nejhorší z pohledu trans kyselin z celkových mastných kyselin byl sojový nápoj Zajíc. Produkt není ani bez trans tuků nic prospěšného, jde jen o směs škrobu a tuku s velmi malým množstvím extraktu ze sójových bobů. Bohužel obsah trans tuků není na obale uváděn, zákazník tak nemá šanci se o něm dozvědět. 

Rostliná mléka jsou nápoje připravované z vody, obilovin, ořechů a semínek. Ve skutečnosti skoro nic z toho prospěšného neobsahují a naopak jsou zbytečně obohacována o cukry a aditiva.

Sirupy

Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent zdraví škodlivé fruktózy. Sladkosti slazené agávovým sirupem nebo přímo fruktózou, jako třeba některé rakytníkové bonbony, nejsou zdraví prospěšné. Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence, významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku obezity, cukrovky 2. typu, nemocí srdce a metabolického syndromu.Slávu fruktózy a agáve sirupu rozběhli lékaři doporučující diabetikům sladit fruktózou. Tento omyl přebrali neznalí propagátoři zdravé stravy, někteří z nich problém pořád ještě nechápou, případně neradi přiznávají vlastní omyl.

Bezlepkové směsi

Vysoce průmyslově zpracované produkty, jako třeba mnohé bezlepkové pečicí směsi a bezlepkové produkty, jsou často koktejlem škrobů s hromadou aditiv a sacharidů. Přitom bezlepkové směsi jde udělat i zdravě, ze základních potravin bez kypřidel, fosforečnanů atd., jako třeba umí a nabízí PROBIO.

Müsli tyčinky

Zpravidla jsou pouze různé zdroje cukrů slepené dalšími cukry. Výsledkem je produkt a vysokým glykemickým indexem se všemi jeho zdravotními riziky.

Křehké chlebíčky a další extrudáty

Tyto rádoby zdravé potraviny vymyslel průmysl jako nabídku pro lidi, kteří drží diety nebo mají fobii z tuků. Prodejny je přebraly, protože dietní produkty jsou některými experty chybně propagovány jako zdravé. Ve skutečnosti neprospívají vůbec nikomu.