Proč je cukr špatný, když je z rostliny?

Proč je cukr špatný, když je roslinného původu? Protože procesem rafinace byl zbaven veškerých prospěšných látek a zůstala jen čistá sacharóza. Při konzumaci cukru a trávení sacharózy nutíme náš zažívací systém sáhnout na své zásoby vitaminů a minerálů, aby byl schopen sacharózu zpracovat. Navíc ještě dochází ke zvýšenému vylučování inzulínu

Když sníme čistý cukr, hladina v krvi se rázem zvýší a dochází k hyperglykémii. Buňky slinivky břišní zvýší produkci inzulinu. Ten začne rychle cukr pálit, najednou se uvolňuje hodně energie a tepla. Tato energie působí jen krátkou chvíli a poté dojde k vyčerpání cukru, hladina klesne, receptory začnou podávat do mozku informaci o nedostatku cukru. Mozek situaci analyzuje a vydá příkaz chuťovým buňkám, aby začaly žádat o příjem cukru. Takže člověk pociťuje touhu po něčem sladkém. Pokud si opět vezmeme sladkost, celý proces se opakuje. Je-li tento proces každodenní, pak to vede k vyčerpání zásob užitečných živin a ke zvyšování produkce inzulinu nad bezpečné hodnoty. To způsobuje nervozitu, špatné zažívání a celkovou slabost

Cukr a zdravotní problémy

Cukr je spoluviníkem při kvasinkových infekcích, které sužují doslova miliony lidí, zejména žen. Kvasinky (Candida albicans), stejně jako mikroby, způsobují zubní kazy a živí se cukrem, když se dobře rozmnoží, začnou vylučovat jed, který je škodlivý pro lidské zdraví. Objevují se poruchy nervového systému, bolesti hlavy, slabosti a deprese. Bolesti břicha, u žen nepravidelná menstruace, záněty pochvy, předmenstruační napětí, problémy s močovým měchýřem, neplodnost. Častá je zácpa, nadýmání a jiné zažívací obtíže. 

Nadměrná konzumace volných cukrů zvyšuje riziko vzniku obezity, kardiovaskulárních chorob, hypertenze, zhoubných nádorů souvisejících s obezitou a zubního kazu. Uvedená onemocnění jsou příčinou předčasných úmrtí.

Chyba je v rodičích

Nejčastější chyby jsou v tom, že děti nejsou naučené jíst správné potraviny. Když jedeme na hory, vidíme kolem sebe spoustu dětí, které se ládují hranolky s kečupem. A to neustále. Děti, které si navyknou na tento standard a v takovém stravování budou pokračovat i v dospělosti. Chyba je tedy v rodičích; v tom, že si reklamou nechají diktovat, co jíst, a nakonec i samotnými dětmi. Tlak výrobců je strašný, reklama, která míří na děti, je sprostá. 

Jak začít jíst lépe? 

Začít by se mělo ve školních jídelnách, kde by se měly zásadním způsobem omezit potraviny, které začínají kažením zubů a končí obezitou. Celá spousta doporučení je pak vepsána v knize Margit Slimákové.

Lidé si nejčastěji ubližují tím, že si myslí, že zdravá výživa je nechutná, nemožná, obtížná i drahá. Pokud se k ní staví negativně, tak pro ně i taková bude. Nastavení v hlavě je tedy ten největší problém. Pokud se zdravému stravování lidé otevřou, zjistí, že jeho příprava je hrozně jednoduchá a chutná.

Ono by bohatě stačilo, kdyby lidé přestali řešit diety, složité testy, typy postavy a jedli hlavně základní potraviny a začali poslouchat své tělo. Pak na sobě poznají rozdíl.

Lékaři denně v ordinacích vidí důsledky nezdravé výživy. Od rodičů vědí, že jsou děti v mnoha školkách a školách stále běžně a pravidelně odměňovány sladkostmi. Takto podávaný cukr se rozhodně nedoporučuje, a to z následujících důvodů: zdravotních, výchovných, pro ovlivňování autority rodičů a chování dětí.