Víte, co je podvýživa?

Cukr znamená rychlá energie. Cukr ale také znamená podvýživu. Obézní lidé totiž jsou právě nejvíce podvyživenými.

Podvýživa zpravidla není způsobena nedostatkem kalorií a cukrů. Cukry dokonce vůbec nejsou esenciální složkou potravy, tedy je vůbec nepotřebujeme jíst. Na základě aktuálních znalostí nadměrná (a dnes naprosto běžná) konzumace sacharidů zvyšuje riziko vzniku snad všech nejběžněji se vyskytujících nemocí spojovaných se stářím: cukrovky 2. typu, nemocí srdce a cév, Alzheimerovy demence. Cukr samozřejmě škodí i mladým, jen u nich se tyto nemoci objeví o něco později.

Jídelníček postavený na sacharidech navíc ubírá místo skutečně potřebným živinám, jako jsou kvalitní tuky a bílkoviny, které jsou třeba zásadní pro hojení ran. 

Proto nejvíce podvyživení lidé jsou v současné době ti, kteří jsou nejtlustší. Jakmile nezdravé a sacharidy nabité potraviny vymění ža výživově nadupané a průmyslově nezpracované suroviny, podvýživa pomalu ustoupí.