Cukr: Rychlá energie, ale také skrytá podvýživa

Cukr představuje rychlý zdroj energie, avšak jeho nadměrná konzumace paradoxně vede k podvýživě. Může to znít překvapivě, ale právě obézní lidé často trpí největší podvýživou.

Podvýživa totiž zpravidla není způsobena nedostatkem kalorií nebo cukrů. Ve skutečnosti sacharidy (cukry) nejsou esenciální složkou potravy – naše tělo je vůbec nepotřebuje přijímat. Podle aktuálních výzkumů nadměrná konzumace sacharidů, dnes velmi běžná, zvyšuje riziko vzniku mnoha civilizačních onemocnění, spojovaných převážně s vyšším věkem. Patří k nim například cukrovka 2. typu, srdečně-cévní onemocnění nebo Alzheimerova choroba. Cukr samozřejmě škodí i mladším lidem, ovšem projevy těchto nemocí se objeví později.

Strava založená primárně na sacharidech navíc vytěsňuje důležité živiny, jako jsou kvalitní tuky a bílkoviny, které jsou zásadní například pro hojení ran nebo správné fungování imunitního systému.

Z toho důvodu se dnes nejvíce podvyživenými stávají ti nejvíce obézní. Pokud ale nezdravé potraviny bohaté na sacharidy vyměníte za kvalitní, nutričně hodnotné a minimálně průmyslově upravené potraviny, podvýživa začne ustupovat a celkové zdraví se postupně zlepší.

Pečujte o své zdraví: vybírejte kvalitní a výživné potraviny!