Naše planeta má potenciál uživit celé lidstvo a odborníci doporučují zaměřit se na nákup lokálních a sezónních potravin. To jsou rozhodně skvělé zprávy. Bohužel, realita přináší řadu problémů, které tento optimismus kalí.
Největší problémy současného světa
- Až třetina celosvětově vyprodukovaných potravin se vůbec nevyužije – ročně se vyhodí jídlo v hodnotě 990 miliard dolarů.
- Přestože planeta je schopna uživit celé lidstvo, 821 milionů lidí trpí hladem.
- Obezita je problémem 672 milionů lidí, zejména v bohatších regionech. Na následky nadváhy zemře každoročně 3,4 milionu lidí.
- Jídlo v hodnotě 680 miliard dolarů, což je téměř 70 % celkového odpadu, se vyhodí ve vyspělých státech.
- Efektivní cestou ke snížení plýtvání je objednávání surovin u místních dodavatelů, protože odpadne dlouhá přeprava, kterou část potravin často nepřečká.
Co s tím můžeme udělat?
Změna začíná u každého z nás. Nakupujme a konzumujme opravdové potraviny – preferujme lokální a sezónní suroviny a z nich si doma připravujme jídla. Tím nejen podpoříme vlastní zdraví, ale také pomůžeme udržitelnosti a umožníme chudším regionům zachovat si jejich půdu, vodu a další zdroje pro vlastní produkci.
Objednáváním surovin u místních dodavatelů významně snížíme plýtvání potravinami, protože minimalizujeme ztráty při přepravě a podporujeme místní ekonomiku i životní prostředí.
Začněte u sebe
Každý z nás může přispět – stačí dát přednost kvalitním, čerstvým a lokálním potravinám. Omezíme plýtvání, zlepšíme své zdraví a podpoříme udržitelnou budoucnost pro všechny.