Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale má mnoho dalších a asi ještě větších rizik. Jakých?
Fruktóza zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu. Je téměř výhradně odbourávána v játrech a její vyšší příjem může zvyšovat riziko vzniku nealkoholické steatózy jater. Při rozkladu fruktózy vzniká i kyselina močová, metabolit podporující prozánětlivé prostředí, jeden z ukazatelů srdečně-cévních nemocí. Fruktóza sice glykemie po jídle nezvedá, jenže se při nadměrné spotřebě
mění v játrech na tuk a přispívá ke ztučnění jater, kterým trpí 25–30 %
obyvatel
Konzumace koncentrované fruktózy (tedy v podobě sladidla) přináší pouze rizika a jednoznačně ji nelze doporučit. Někteří podnikatelé zneužili faktu o nižším glykemickém indexu fruktózy a propagují ji jako zdravé sladidlo. Ignorují fakta o vlivu na vznik obezity, cukrovky, metabolického syndromu, ztukovatění jater, zánětlivého prostředí.
Glukózu metabolizují buňky v celém těle, avšak fruktóza se zpracovává hlavně v játrech. Konzumuje-li se fruktózy příliš mnoho v rychle stravitelné podobě, jako jsou nealkoholické nápoje a cukrovinky, pak játra zpracují fruktózu na tuky – triacylglyceroly. Některé z těchto tuků zůstanou v játrech, která – jsou-li jejich vlivu vystavena dlouho – mohou ztučnět a stát se dysfunkční.
Mnoho triacylglycerolů je však také vyplavováno do krve, postupně stoupá rezistence tkání na inzulin a časem se zvýší krevní tlak. Slinivka břišní reaguje tak, že ve snaze udržet rovnováhu vyplavuje více inzulinu. Pak nastane stav známý jako metabolický syndrom, který se vyznačuje obezitou, zejména v oblasti pasu, vysokým krevním tlakem a jinými metabolickými změnami, které, když se jim nečelí, mohou vést k diabetu 2. typu.
Proto sledujte složení výrobku. Vyvarovávejte se takto slazeným potravinám a dejte přednost skutečnému ovoci. Rozhodně nenahrazujte umělými sladidly, opět byst šlápli vedle!