Extra panenský olivový olej
Je součástí lidské stravy po tisíciletí. Je bohatý na monoenové mastné kyseliny (MUFA) a obsahuje fytonutrienty, které podporují zdravou funkci endotelu, což je rozhodující ukazatel kardiovaskulárního zdraví.
Volně lovené ryby
Omega-3 mastné kyseliny v mořských plodech jsou velice prospěšné pro kardiovaskulární zdraví. Nejvíce tšchto tuků a nejméně rtuti obsahují losos, makrela, ančovičky, sardinky a sleď. Je důležité si uvědomit, že kardiovaskulární zdraví není ani tak podpořeno doplněním omega-3 mastných kyselin, nýbrž samotnou konzumací mořských ryb a plodů.
Avokádo a avokádový olej
Stejně jako extra panenský olivový olej jsou i avokádo a avokádový olej bohaté na MUFA. Zvyšují hladinu vysokodenzitních lipoproteinů (HDL), snižují hladinu triglyceridů, zlepšují glykemii a zvyšují antioxidační systémy těla, která předcházejí oxidaci LDL cholesterolu, což je zásadní krok v patogenezi aterosklerózy.
Plnotučné mléčné produkty
Konzumace plnotučných mléčných výrobků, zejména těch fermentovaných, přináší jedinečné výhody pro kardiovaskulární zdraví. Výzkum ukazuje, že konzumace plnotučných mléčných výrobků působí příznivě na ukazatele zánětu spojených s kardiovaskulární funkcí. Je zajímavé, že tyto pozitivní účinky nejsou pozorovány u nízkotučných mléčných výrobků. Na podporu zdraví svého srdce do své stravy začleňte plnotučné bio jogurty, kefíry, sýry, máslo a ghí.
Kokosový olej
Nezpracovaný kokosový olej je skvělou součástí zdravé stravy. U zdravých jedinců tento olej zvyšuje HDL cholesterol. Někteří lidé však mají genetickou predispozici k tomu, aby větší konzumace kokosového oleje zvyšovala LDL cholesterol, a to zejména u jedinců s genotypem ApoE4. Tyto osoby by se měly kokosovému oleji vyhýbat a spíše se zaměřit na komplexní zdroje MUFA, jako jsou olivový olej a omega-3 mastných kyseliny, např. z mořských plodů.